тревожност

Хронична умора при депресия и безпокойство

Може ли да има хронична умора при депресия и безпокойство?

Ако сте се чувствали особено голяма умора в последно време, Вашият лекар трябва да потърси възможни причини. Някои от които могат да бъдат инфекция, заболяване като диабет или дори нещо просто, като безсъние.

Но ако все още сте изгорени или сънливостта ви просто няма да изчезне, това може да е знак, че умората ви всъщност се дължи на безпокойство и/или депресия.

Ако имате силна тревожност или пристъпи на паника, това може да не е новина. Тъй като този тип безпокойство може да бъде изтощително и непреодолимо, напълно логично е защо може да разгърне цялата ви енергия. Но хроничната умора може да се появи и при по-леки форми на безпокойство.

Тревожността кара симпатиковата ни нервна система да претовари. Повишава сърдечната честота, кръвното налягане, увеличава мускулното напрежение и отделя токсини в нашата система, които могат да причинят възпаление. Всичко това може да ви накара да се почувствате зле.

Ако иначе сте здрав човек, но все още се чувствате изтощени през цялото време, това може най-накрая да обясни защо. Прочетете няколко начина да разберете разликата между нормалната умора и умората, предизвикана от безпокойство.

Ето няколко признака, че причинителят на умората ви е тревожността:

Все още се чувствате уморени след добър сън

Ако спите поне седем часа на нощ и все още се чувствате уморени, вероятно се случва нещо друго. Дайте си няколко нощи от седем до осем часа сън и ако не се чувствате по-добре, може би е време да се консултирате с лекар.

Имате проблеми със стомаха

Тревожността често върви ръка за ръка с физически симптоми, така че не пренебрегвайте на пръв поглед странните симптоми, които може да имате. Ако се борите с тревожност, най-вероятно изпитвате и други симптоми като стомашна болка.

Имате проблеми с паметта и концентрацията

Ако чувствате “мозъчна мъгла”, обърнете внимание на психичното си здраве. Симптом номер едно, разкриващ, че страдате от тревожност, е липсата на яснота в когницията ви. Това е измъчващото бръщолевене на ума ви, забравяне и общата липса на яснота в живота.

Заспивате трудно

Когато сте уморени, обикновено това, което ви е необходимо, за да се почувствате по-добре, е просто да спите дълбоко до сутринта. Но това може да е почти невъзможно за хора с тревожност. Често се случва на тревожните хора да заспиват трудно. Това обикновено се дължи на безпокойството, на кръжащите мисли в главата.

Събуждате се често през нощта

Събуждането през нощта очевидно допринася за чувство на умора. Но замисляли ли сте се защо продължавате да се събуждате посред нощ? Притеснения около взаимоотношенията и финансите ви, например, могат да ви карат да имате неспокоен нощен сън и умора сутрин.

Източник: Bustle

error: