тревожност

Вредни храни при стрес и безпокойство

Кои са вредните храни при стрес и безпокойство? Ако живеете с хроничен стрес или депресивни и тревожни състояния, кои са храните, които трябвба да избягвате? Знаете ли, че безпокойството може да бъде засилено от определени храни?

Ако тревожността все още засяга живота ви, може да си струва да хвърлите един поглед към чинията си.

Прочетете по-надолу за трите типа храни, които имат отношение безпокойството, както и предложения за това какво можете да ядете вместо това, което има вероятност да ви вреди.

Вредни храни при стрес и безпокойство

Зрели, ферментирали и култивирани храни

Плоча с различни видове колбаси или плато със сирена придружени с чаша червено вино звучи невероятно релаксиращо, нали?

На теория да, но според науката не толкова.

Цели храни като говеждо, мляко и грозде стават понякога вредни, когато са преминали обработка, ферментирали са или култивирани, например: пържола, сирене и вино.

По време на процеса бактериите разграждат хранителните протеини до биогенни амини, един от които е хистаминът.

Хистаминът е невротрансмитер, който влошава храносмилането, хормоните, сърдечно-съдовата и нервната система. При податливи индивиди може да предизвика безпокойство и безсъние.

Опитайте вместо това: За да сведете до минимум непоносимостта към хистамин, винаги избирайте пресни, пълноценни храни. По възможност разберете кога са били опаковани месото и рибата, които купувате.

Правилото е, колкото по-малко време е необходимо, за да стигне от мястото, където са произведени до вашата маса, толкова по-добре.

Добавената захар и стреса

Няма начин да се избегне захарта на сто процента, тъй като тя естествено се среща в много от храните, които обичаме да ядем, като плодовете например.

Но добавената захар допринася за общата тревожност.

Добавените захари карат кръвната ви захар да се качва на влакче в увеселителен парк, а заедно с това и вашата енергия се покачва и намалява. Когато кръвната захар се срине, настроението ви се вкисва и нивата на тревожност могат да скочат.

Тялото освобождава инсулин, за да помогне за усвояването на излишната глюкоза и стабилизирането на нивата на кръвната захар, но приливът на захар кара тялото да работи твърде усилено, за да се върне към нормалното, причинявайки високите и ниските стойности.

Консумирането на големи количества преработена захар може да предизвика чувство на тревога, раздразнителност и тъга.

Храните, които попадат в категорията на добавената захар, която трябва да помислите за избягване или свеждане до минимум, не изглеждат като десерти. Подправки като кетчуп, макаронени изделия и бял хляб могат да съдържат високи нива на добавена захар.

Опитайте вместо това: За щастие не е нужно да отричате от сладкото, ако се откажете от преработената захар. Можете да напълните чинията си с плодове и естествено сладки зеленчуци, като например сладки картофи.

Кофеин

Високите нива на кофеин могат не само да повишат тревожността и нервността, но и да намалят производството на химически серотонин, който се чувства добре, в тялото, причинявайки депресивно настроение“, казва Палински-Уейд.

Обикновено кофеинът е безопасен в ниски дози. Но високите дози могат да причинят неприятни ефекти, а именно тревожност и нервност.

Също така имайте предвид, че няколко добавки и лекарства включват кофеин и могат да допринесат за тревожни чувства, включително жълт кантарион, женшен и някои лекарства за главоболие.

Опитайте вместо това: Традиционните български билки като лайка, копър, мента, маточина и лавандула, които имат общо успокояващо действие.

Ако имате съмнения, че се тревожите повече от обичайното, можете да си направите този тест.

Източник: Healthline

error: