тревожност

Справяне с безпокойството

Какви методи и способи има за справяне с безпокойството?

Ако безпокойството ви е спорадично и ви пречи на концентрацията или изпълнението на задачите, има някои бързи естествени средства, които могат да ви помогнат за справянето с нея.

Ако вашата тревожност е съсредоточена около дадена ситуация, като например да се притеснявате за предстоящо събитие, може да забележите, че симптомите са краткотрайни и обикновено отшумяват след настъпването на очакваното събитие.

Тези трикове за релаксация са особено полезни за тези, които изпитват тревожност епизодично. Те също могат да работят добре за някого, който има Генерализирано тревожно разстройство (ГТР), но обърнете внимание, когато е в момент на незавишена тревожност, като се има предвид тежестта на състоянието като цяло.

Тези пет бързи начина за справяне с тревожността могат да ви помогнат в някои случаи, когато имате завишена ситуационна тревожност.

Рефлектирайте върху мисловния си модел

Отрицателните мисли могат да се вкоренят в съзнанието ви и да изкривят погледа ви върху тежестта на ситуацията. Един от начините е да оспорите страховете си. Да попитате дали са верни и да видите как можете да си върнете контрола върху реалността.

Практикувайте дълбинно, фокусирано дишане

Опитайте да вдишвате и да издишвате като броите до 4 за общо 5 минути. Като изравните вдишванията и издишванията, ще забавите пулса си, което ще доведе до облекчение на тревожната симптоматика.

Ароматерапия за справяне с тревожността

Аромати като лавандула, лайка и сандалово дърво могат да бъдат много успокояващи. Те могат да бъдат използвани под формата на масло, тамян или свещ.

Ароматерапията активира рецепторите за миризма в носа, които изпращат съобщения през нервната ви система до мозъка.

Там може да се активира лимбичната система, която играе роля в емоционалната регулация. Те също могат да окажат въздействие върху вашия хипоталамус. Той може да реагира на маслото като създаде серотонин или други мозъчни химикали.

Отидете на разходка или направете лека гимнастика

Понякога най-добрият начин да спрете тревожните мисли е да се отдалечите от ситуацията. Отделете си време да се съсредоточите върху тялото си, а не върху ума ви. Това може да ви помогне да облекчите безпокойството си.

Запишете мислите си такива, каквито са

Ако запишете това, което ви тревожи, то излиза от главата ви и изглежда по-малко плашещо.

Ако обаче подозирате, че имате Генерализирано тревожно разстройство (ГТР) или друг тип тревожна проблематика, методите за бързо справяне с тревожността не трябва да бъдат единственото ви лечение.

Препоръчаме да се замислите за дългосрочни стратегии, които да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите и дори да предотвратите тяхното възникване.

Източници: Healthline, WebMD

error: