депресия

Как НЕ бива да подкрепяме близък с депресия – 6 грешки

Много от нас имат близък с депресия, на когото се опитваме да помогнем да излезе от състоянието.

Понякога, обаче, в добрите си намерения може да навредим повече, отколкото да помогнем.

Научете повече за топ 6 фрази, които НЕ трябва да казвате на тези, които са емоционално уязвими и/или с депресия. Тези фрази често се изричат с желание да се помогне, но в действителност те карат човека да се чувства още по-зле.

Можеш да се справиш с това! Толкова си силен!
Благодаря за комплимента, но разбира се, в такива случаи обикновено силата няма нищо общо.

В редица ситуации, например в случай на загуба, е важно да „бъдете слаби“ и да се потопите в болката си, да я изживеете пълноценно и да си позволите да „разпаднете“. Ако говорим за депресия, тревожни разстройства, зависимости, хранителни разстройства, по принцип те не могат да бъдат преодолени със “сила”, както не може да се преодолее диабетът или язвата на стомаха със сила. В тези случаи е важно не да надвиете състоянието си, а да потърсите помощ навреме.

Някой е по-зле от теб!
Болките на душата и тревожно-депресивните състояния, за съжаление, не спират само защото някой друг страда повече!

Освен това подобни фрази обезценяват преживяванията на човек и намекват, че той няма много право да се чувства така. Тези, които се чувстват зле, в отговор на тази фраза най-вероятно ще трябва или да докажат, че болката им е оправдана, или да започнат да страдат още повече, за да заслужат правото на подкрепа.

Стига си изпускал пара! Просто забрави!
Повярвайте ми, самите хора биха се радвали да спрат “да се превземат и да изпускат пара“ и да престанат, ако могат.

Но помислете, ако емоционалните преживявания просто изчезнат само с щракване на пръстите, тогава защо изобщо някой би ги усещал? Всъщност, когато човек чуе тази фраза, той започва да се съмнява в собствената си адекватност. Това може да навреди на психичното му здраве.

Ти просто се оправдаваш!
Най-често го чуват хората, срещнали се с депресия и пристъпи на паника, чиито близки не са готови да признаят, че любим човек е изпаднал в трудна ситуация.

Депресията и паническите атаки могат да причинят забавяне, намалена производителност и отлагане на активността. Това не означава, че човекът е „мързелив“ и „просто не иска да се напряга“. Тежкото емоционално състояние не е оправдание, причината за такова поведение е просто симптом на по-дълбок проблем. Да кажеш, че тревожността или депресията е просто „оправдание“, е все едно да кажеш, че грипът е „оправданието“ за кашлица.

Само привличаш внимание!
Всъщност е обратното, хората с депресия, биха били щастливи, ако поведението им не привлича толкова много внимание и непоискани съвети.

Дори да ви се струва, че човекът „просто търси съжаление“ със сълзите си, това е единствената форма на молба за помощ, която му е на разположение в момента. Анализът на истинските мотиви и търсенето на вторични ползи в този случай е най-добре да се остави на психотерапевта.

Какво толкова го преживяваш? Това се е случило толкова отдавна!
За съжаление, травмиращите събития са склонни да се отпечатват в паметта за цял живот.

Вътрешната перспектива за времето се променя значително заради тях. Някаква част от човека завинаги остава в момента, в който е настъпила вредата и без подходящо преработване тя може да бъде „консервирана“ в продължение на години, оказвайки разрушителен ефект върху благосъстоянието на човека тук и сега.

Ако подозирате, че имате близък, който страда от депресия, един от ефикасните методи за лечение е системната психотерапия. Депресията може да се превърне в дългосрочно и хронично състояние, което влошава качеството на живот. Препоръчително е да се предприемат навременни мерки.

Източник : you-talk.ru

error: