депресия

Дистимия и депресия – разлики

Знаете ли какво представлява това често разпространено състояние – дистимия?

Хрумвало ли ви е, че може да има хора, които функционират успешно, изглеждат справящи се, могат да страдат от депресия? Тези хора могат да имат добра работа, приятели, краткосрочни и дългосрочни планове, усмихват се и всъщност страдат? Като че ли общоприетата представа за депресията не включва едно от лицата и, т.нар. високофункционираща депресия или още дистимия.

За съжаление, все повече хора страдат от тази разновидност на депресията, криейки това състояние на тъга и неудовлетвореност от живота си и от другите, и от себе си самите.

Хората, страдащи от дистимия не се водят като статистика, защото рядко търсят помощ по предназначение. Те като да са привикнали и примирили с постоянната умора, която ги съпътства на ежедневна база от години наред.

Още повече, че това са хора, които не са научени да търсят подкрепа и винаги се справят с всичко сами.

Те не умеят да почиват, винаги намират какво да работят, не могат да се наслаждават на живота, за тях липсата на работа е загуба на време. Това обаче се съчетава с подтиснато настроение и желание да се отстранят от света, да се скрият от него по някакъв начин.

Да са изключително критични към себе си и това, което правят се е превърнало в начин на живот, до степен да не разбират че са неуважителни и автоагресивни. Перфекционизма е нещо, което контролира живота им и понякога го смятат за своя силна черта.

Но както и да се опитват, не могат да контролират липсата на удовлетворение и здравословната радост от постигнатите резултати, от живота си, всъщност те не са щастливи.

Голяма част от хората с високофункционираща депресия страдат от психосоматични заболявания.

Такива могат да включват:

  • болести на храносмилателната или дихателната систмема
  • кожни проблеми
  • високо кръвно налягане
  • главоболие
  • безсъние
  • странни болки по тялото
  • други оплаквания, за които лекарите не намират соматична причина

Статията има само информативен характер. Ако сте открили в нея неща, които са валидни и за вас, не се самонализирайте, а се замислете за промяна на начина на живот или консултация със специалист.

Източник: http://online-psihoterapevt.com

error: