тревожност-или-безпокойство
тревожност

Безпокойство или тревожност? – част 2

В част първа на тази статия говорихме за това, че съществуват различни състояния на загриженост и безпокойство на човешката психика. Там дадохме първите пет признака на различие между безпокойство и тревожност. Тук ще ви запознаем с останалите.

Знанието на тези разлики ще ви бъде изключително полезно да се ориентирате имате ли проблем, за който трябва да се погрижите по подобаващ начин.

6. Безпокойството е отговор на реална „заплаха”, а тревожността може да бъде породена от нещо незначително. Ако сте угрижени, че може да ви пишат двойка, защото не сте учили изобщо за изпита , вероятно се безпокоите с право. Но ако сте учили упорито и продължително и въпреки всичко не чувствате никаква сигурност, че ще вземете изпита, това се определя като тревожност.

7. Безпокойството може да бъде контролирано, тревожността – трудно или невъзможно, по-скоро тя контролира вас. Чрез намиране на решение за проблема, ние се освобождаваме от безпокойството. При тревожността чувстваме, че сякаш не можем да намерим начин да се справим с причината, която я е породила.

8. Безпокойството е краткотрайно състояние, тревожността може да продължи много дълго време. Тревожността няма краен срок, тъй като проблемът е прекалено неясен, както и начините за справяне с него. Тогава тя продължава да се усеща часове, дни, дори години, независимо от нашите опити да я потушим.

Някои хора свикват с тревожността до степен до която я приемат като част от себе си. Те говорят за себе си по следния начин: “ами аз съм си такъв, такъв съм се родил” или “откакто се помня все съм така”.

9. Безпокойството не би навредило на професионалния или личния ни живот, докато тревожността винаги оставя  тежки следи.
Тревожността може да се появи неусетно и да се превърне в хронично състояние. Може да ни стане „спътница” в живота и да го промени до неузнаваемост. Ние сме различни от истинската си същност, когато сме под влияние на тревожността.

10. Тревожността може да варира от затруднено функциониране в определени ситуации до невъзможност да се справим със собствения си живот и елементарни дейности в него. Тревожността е свързана с натрапливи, компулсивни мисли и действия, както и със силно обезпокоителната идея, че имаме сериозен психически проблем или психическо разстройство. Това не важи за безпокойството.

При прекалена продължителност и интензивност тревожността може да се окаже сериозно състояние, което изисква професионална помощ. Тогава е необходимо да се предприемат действия за психиатрична и/ли индивидуална психотерапевтична работа.

В противен случай тревожността започва да управлява живота ви и вие и позволявате това да се случи, като правите избори за това как да се погрижите за здравето си.

Да тръгнеш по пътя на промяната на самия себе си не е лесна задача. Но от това зависи качеството на живота ви.

Единствено вие решавате какво искате – живот със или без тревожност и как е това за вас.

Източник: http://online-psihoterapevt.com

error: