депресия

Как да помогнем, ако близък страда от депресия

Обичайно, ако член на семейството, любим за нас човек или наш приятел страда от депресия, хората или се плашат от проблема и се чувстват безпомощни и безсилни, или се опитват да помогнат, но не са полезни. Понякога даже с случва точно обратното – близките вместо да подкрепят, още повече задълбочават и без това трудната ситуация.

Ако имате такова затруднение, вероятно ще ви бъде полезно да разберете как да подкрепяте адекватно.

На първо място да не се боите да разговаряте с тях за това какво се случва, как се чувстват от това, което се случва или казано по друг начин да им дадете време и възможност да говорят за себе си и състоянието си. Нерядко депресивният човек изпитва затруднения да говори за себе си по различни причини, като факта, че и той е много объркан или има невъзможност да споделя, защото е убеден, че така ще натовари важните за него хора, в случая вас.

Необходимо е да останете спокойни, да имате силата и търпението да ги подкрепяте да говорят за чувствата си, като им отваряте пространство за това.

На второ, не по-маловажно място е изключително важно да знаете, че човек с клинична депресия е склонен да има избягващо поведение, да се изолира от света, да отказва да остане в контакт. В такъв момент от полза е човекът да знае, че е важен и необходим на някого, че някой мисли за него. Всеки от нас има нужда да знае, че присъства в ума на някого, особено някой, които страда от депресия.

Намерете подходящият начин и форма да им напомняте, че няма да ги изоставите, че се интересувате от здравето им и че ги обичате.

На следващо място, не забравяйте, че човек с депресия, не винаги е в състояние сам да потърси специализирана помощ, въпреки крещящата нужда от нея. Всеки един има свои мотиви за това, един смята, че това е проява на слабост и ще се справи сам, друг че това ще отмине както се е случвало и друг път, трети се страхува как ще изглежда това в очите на хората, които ще разберат за случващото се. Мотивите са много и различни, но ако вашият близък отказва адекватна помощ, със сигурност става сложно и за него, и за вас.

След като разговаряте, не забравяйте да напомните, че вие можете да изслушате, да го успокоите временно, но не сте специалист, че съществува и друга възможност да си помогне и е хубаво да помисли за това.

Източник: http://online-psihoterapevt.com

error: