депресия

Непознатата позната депресия

В последно време като че ли стана модерно някои от емоциите с отрицателен знак или негативните настроения да се наричат от хората, които ги изпитват с думата депресия.

Истината е, че депресията, паническите и тревожните състояния са бича на века, в който живеем, що касае менталното ни, емоционално и психичното здраве.

Според данните на Световната здравна организация, над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожно-депресивни разстройства – 11.4% от населението има разстройства на настроението като депресии и афективни състояния. Тук най-вероятно не се включват хората, които поради различни причини не търсят специализирана подкрепа – психиатрична и/или психотерапевтична.

Депресията е персонално състояние на емоциите, душата и ума ни, което може да застигне всеки от нас, така както всеки друг телесен проблем или болка.

Повече от нормално е да бъдем застрашени от депресия тъй като сме хомо сапиенс – мислим, чувстваме, преживяваме, случват ни се разни неща.

Депресията е дълбоко и болезнено чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, обърканост, безпомощност, което се различава от унилото настроение за няколко часа или няколко дни.

Ако е налице дълготрайно чувство на тъга и отчаяние, ако е нарушен жизнения тонус и активността, ако човек не вижда смисъл в живота си, може да става въпрос за една от формите на депресия, т.нар. клинична депресия.

Депресията има различни форми и картина на симптоматиката за всеки отделен човек, за това самодиагностицирането не е препоръчително.

Депресията може да бъде провокирана от комплекс от различни фактори, биологични, психични и социални, като раждане, отглеждане, възпитание, емоционални и психологически травми, загуба на близък човек, развод, хронична болест на личността или на член от семейството, дълго продължаващи негативни обстоятелства на живот, лоши отношения с близки/важни за личността хора, като родители, деца, партньори.

Каквито и да са обаче тези фактори, какъвто и да е контекста на живота на човека, който е провокирал депресията, важно е да се знае, че състоянието е преодолимо при навременна и адекватна помощ.

Източник: http://online-psihoterapevt.com

error: