депресия

В депресия ли съм? – тест

Питали ли сте се някога “В депресия ли съм”?

Депресия – едно от най-мъчителните, трудни психични състояния, които могат да ни обземат и от което никой не е застрахован. В ежедневието си използваме често думите „депресиран съм”, като просто описание на моментно или кратко обезсърчаване, тъга.

Това води до пренебрегване и недоразбиране на сериозността на реалната депресия. Така тя може да инвалидизира човека, да снижи качеството му на живот или изцяло да обърка живота му.

Може би наистина сте депресиран, ако за период от повече от две седмици се чувствате тъжен, обезсърчен, нещастен. При наличие на депресивен епизод през по-голяма част от времето усещате загуба на интерес или удоволствие от дейности, които по принцип са ви били винаги важни и приятни.

Важно е да се обърне внимание на факта, че всеки от нас преживява периоди, в които проявява симптоми на депресия, но това не значи, че е депресивен.

Също така сериозността на състоянието не предполага наличие на абсолютно всички симптоми, тъй като индивидуалният фактор винаги оказва влияние. В този смисъл статията е само информативна, ако имате съмнения е добре да се консултирате със специалист – психиатър или психотерапевт.

Кои обаче са най-характерните симптоми на реалното състояние депресия?

Поведенчески симптоми най-често се изразяват в загуба на желание за излизане от дома, демотивация за извършване на дейности в работата или в училище, отдалечаване от близките и приятелите, злоупотреба с алкохол и/или всякакъв тип успокоителни, невъзможност за концентрация, липса на желание за нормална хигиена, неглижиращо отношение към външен вид и храна.

Психологическите симптоми са мъчително, понякога раздиращо, непоносимо чувство на вина, раздразнителност, обезсърчаване, неувереност, нещастие, празнота, нерешителност, разочарование, уязвимост, отчаяние, “вселенска” тъга, тежка мъка, усещане за пълно безсмислие на живота като такъв и в частност на личността.

Мисли като „Аз съм провал”, „Всичко е по моя вина”, „Никога не ми се случва нищо хубаво”, „Аз съм безполезен”, „Животът няма смисъл”,„Другите ще са по-добре без мен” са изключително типични за депресивното състояние.

Физическите симптоми включват непрекъсната, сякаш безпричинна умора, физическо изтощение, главоболие и мускулни болки, „свиване” в стомаха, проблеми със съня, инсомния, загуба или промени в апетита, драстична загуба или покачване на телесното тегло.

Симптомите могат да бъдат индивидуално изразени. Но ако се опасявате, че вие или някой ваш близък страда от депресия е от изключителна важност да се потърси професионална помощ, независимо дали смятате, че състоянието е сериозно.

Това може да бъде преценено само от специалиста. Най-добрият вариант е да се вземат мерки преди депресията да се задълбочи, защото така и самото възстановяване ще се случи за по-кратък период.

Източник: online-psihoterapevt.com/

error: