депресия

Физически признаци и симптоми на депресия

Имате ли симптоми на депресия?

Питали ли сте се дали някои от необяснимите физически симптоми, които изпитвате, могат да се дължат на депресия? Или щом имате такива автоматично решавате, че имате проблеми с физическото здраве?

В тази статия ще им обърнем специално внимание, защото често свързваме депресията с емоционална болка като тъга, плач и чувство на безнадеждност.

Но депресията може да се прояви и като физическа болка и симптоматика. Да познаваме някои от физическите симптоми на депресията е важно.

Физическите симптоми могат да сигнализират, че депресивният период е на път да започне.

От друга страна, те показват, че депресията всъщност е реално състояние, което не е за пренебрегване, и може да навреди на цялостното ви благосъстояние.

Ще разгледаме три от най-често срещаните физически симптоми на депресия:

Болки в гърба и в мускулите при депресия

Може да се чувствате добре сутрин, но щом отидете на работа или седнете на бюрото в училище, гърбът започва да ви боли.

Причината за това може и да е свързана със стрес или депресия. Въпреки че тези симптоми се свързват с лоша стойка или минали травми, болките в гърба също могат да бъдат симптом и на психологически стрес.

Психолозите, психотерапевтите и психиатрите отдавна вярват, че емоционалните проблеми могат да причинят хронични физически болки. Спецификата все още се изследва, като например връзката между депресията и възпалителната реакция на организма, но практиката показва че е това е абсолютно възможно.

Умора или постоянни по-ниски нива на енергия при депресия

Умората също е един от често срещаните физически симптоми на депресията. Понякога всички изпитваме по-ниски нива на енергия и сутрин можем да се чувстваме мудни. Надяваме се да останем в леглото и да гледаме телевизия, вместо да отидем на работа.

Въпреки че често вярваме, че изтощението произтича от хроничния стрес, депресията също може да причини умора. За разлика от ежедневната умора, свързаната с депресията умора може също да причини проблеми с концентрацията, чувство на раздразнителност и апатия.

Тъй като обаче много физически заболявания като инфекции и вируси също могат да причинят умора, може да бъде трудно да се разбере дали изтощението е свързано с депресия или не.

Други симптоми като тъга, чувство на безнадеждност и анхедония (липса на удоволствие от ежедневните дейности) също могат да присъстват, когато сте депресирани.

Стомашно-чревни симптоми при депресия

Хората с депресия често имат стомашни проблеми като гадене, подуване на корема, диария или запек, синдроми на раздразнен стомах, стрелкащи безпричинни болки.

Едно от възможните обяснения за тези симптоми включва невротрансмитер в мозъка, наречен серотонин. Този мозъчен химикал помага за регулиране на настроението.

Хората, страдащи от депресивни състояния, често имат занижени нива на серотонин в мозъка.

Но изследователите също така знаят, че серотонинът играе важна роля в поддържането на храносмилателната функция. По-голямата част от серотонина в тялото се произвежда и съхранява в червата.

Изследователите се интересуват от връзката „черва-мозък“, като се надяват да разкрият още за това как психичното и храносмилателното здраве си влияят и предопределят.

Разпознавате ли у себе си някои от физическите симптоми на депресията? Ще ви е от полза да научите повече за различните видове депресивни състояния.

Източник: Healthline, VeryWellMind

error: