депресия

Видове депресия

Може да сте чували редица термини, използвани за описване на депресия. В този раздел обясняваме какво означават някои от тези термини и какви са различните видове депресия.

Клинична депресия

Клиничната депресия е често срещан термин, но не е официална диагноза. Хората понякога казват, че „клинична диагноза“ означава само, че са били диагностицирани от лекар.

Депресивен епизод

Вашият лекар може да каже, че преживявате „депресивен епизод“. Това е официалното име, което лекарите дават депресия, когато поставят диагноза. Те могат да кажат, че преминавате през „лек“, „умерен“ или „тежък“ епизод.

Повтарящо се депресивно разстройство

Ако сте имали повтарящи се епизоди на депресия, Вашият лекар може да каже, че имате повтарящо се депресивно разстройство. Те могат да кажат, че текущият ви епизод е „лек“, „умерен“ или „тежък“.

Реактивна депресия

Ако лекарят смята, че Вашият епизод на депресия е причинен от определени стресови събития в живота Ви, той може да каже, че реагирате на например на развод, работа или парични притеснения. Това понякога е отделено от разстройство на приспособяването, при което може да се борите с някои симптоми на депресия поради адаптиране към голяма промяна в живота си. Като раздяла с хора, пенсиониране или миграция на ново място.

Тежък депресивен епизод с психотични симптоми

Ако преживявате тежък епизод на депресия, може да получите халюцинации или заблуди. Халюцинацията означава, че може да чуете, видите, помиришете, вкусите или усетите неща, които не са истински. Заблудата означава, че може да повярвате на неща, които не съвпадат с реалността. Тези симптоми се наричат ​​психоза.

Дистимия

Вашият лекар може да ви диагностицира дистимия, ако се чувствате подтиснато и тъжно в продължение на няколко години, но симптомите не са достатъчно тежки или епизодите не са достатъчно дълги, за да може лекар да диагностицира повтарящо се депресивно разстройство.

Циклотимия

Вашият лекар може да диагностицира циклотимия, ако се борите с постоянно нестабилни настроения. Може да имате няколко периода на депресия и периоди на възторг. Тези периоди на депресия или възторг не са достатъчно тежки или достатъчно дълги, за да се диагностицира повтаряща се депресия или биполярно разстройство. Това е често срещано заболяване, което засяга повече от 1 на 10 жени в рамките на 1 година след раждането. Може да получите симптоми, подобни на тези при други видове депресия.

Сезонно афективно разстройство (SAD)

Този тип депресия ви засяга по едно и също време на годината, обикновено през зимата. Симптомите са подобни на депресията, но някои хора смятат, че спят повече, отколкото по-малко и жадуват за въглехидрати като шоколад, сладкиши и хляб.

Маниакална депресия

Маниакалната депресия е старото име на биполярно разстройство. Това е различно заболяване от депресията.  Изразява се в промяна на настроението, свързано с редуване на периоди на клинична депресия или мания (екстремна емоционална възбуда) с периоди на нормално настроение.

Източник: rethink

error: