тревожност

Видове тревожни разстройства

Тревожността може да се преживява по многообразни начини. Ако вашият опит отговаря на определени критерии, Вашият лекар може да Ви диагностицира със някои от долопосочените тревожни разстройства.

Някои често диагностицирани тревожни разстройства са:

Генерализирано тревожно разстройство (ГТР)

Характеризира се с редовни, често неконтролируеми притеснения за различни неща от вашето ежедневие. Тъй като съществуват много възможни прояви на тревожността, това може да бъде доста широка диагноза, което означава, че това, които изпитвате при ГТР, може да е доста различно от преживяванията на друг човек.

Социално тревожно разстройство (социална фобия)

Тази диагноза означава, че изпитвате екстремен страх или тревожност, предизвикани от социални ситуации (като партита, работни места или всяка ситуация, в която трябва да говорите с друг човек). Известна е още като социална фобия.

Паническо разстройство

Характеризира се с редовни или чести панически атаки без ясна причина или задействане. Преживяването на паническо разстройство може да означава, че чувствате непрекъснато страх от повторна паническа атака, до степен, че самият този страх може да предизвика вашите панически атаки.

Посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

Това е диагноза, която може да ви бъде поставена, ако развиете проблеми с тревожност, след като сте преминали през травматични за вас преживявания. ПТСР може да предизвика нежелани спомени, усещания или кошмари, които могат да ви накарат да се чувствате сякаш преживявате целия страх и безпокойство, които сте изпитвали по време на миналото травматично събитие.

Фобии

Фобията е екстремен страх или безпокойство, предизвикани от определена ситуация (например социални ситуации) или определен обект (като паяци).

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Може да ви бъде поставена тази диагноза, ако вашите проблеми с тревожността включват повтарящи се мисли, поведения или пориви.

Тревожност за здравето (Хипохондрия)

Това означава, че изпитвате обсесивна и ирационална тревожност, свързана със здравето ви. За това състояние е характерно фантазирането за притежаването на физически симптоми на определено заболяване или състояние. Свързано е с ОКР.

Телесно дисморфично разстройство

Това означава, че изпитвате тревожност, обсесии и компулсии, свързани с външния ви вид.

Перинатална тревожност или перинатален ОКР

Някои жени развиват проблеми с тревожността по време на бременност или през първата година след раждането.

Тази статия е с цел да информира за някои от най-често срещаните видове тревожни разстройства, които съществуват. В нея не се съдържа пълен списък с всички разстройства и не цели самодиагностициране.

Все пак може да е полезно да научите повече за тези различни диагнози, за да ви помогне да премислите собствения си опит с тревожността и да започнете да обмисляте опции за подкрепа.

Източници: mind.org.uk, Healthline

error: